top of page

Voorlezen

Bijna alle jonge kinderen worden wel eens voorgelezen, en bijna alle ouders hebben wel eens een boek gepakt om de verhaaltjes aan hun kind te vertellen. Voorlezen is een bezigheid die ontzettend leuk is voor zowel de ouder als het kind. Samen een verhaaltje lezen schept een band, voor zowel jonge als oudere kinderen. Daarnaast biedt voorlezen ook nog vele andere voordelen, zoals je hieronder kunt lezen. En wat is er nu leuker voor het kind dan lekker naar mooie plaatjes te kunnen kijken, terwijl hij of zij luistert naar het verhaal? Met de boeken van Philip Hopman wordt voorlezen zeker een plezier. Wil je meer weten over Philip Hopman en wat hij precies doet? Lees dan het kopje ‘Over Philip’ op de Homepage.

Voordelen van voorlezen

Naast het feit dat het natuurlijk ontzettend leuk is voor zowel de persoon die voorleest als het luisterende kind om gezellig bij elkaar te zitten met een boek, brengt het voorlezen ook nog andere voordelen met zich mee. Door jonge kinderen voor te lezen, draag je namelijk bij aan hun ontwikkeling. Terwijl de kinderen naar het verhaaltje luisteren en meekijken in het boek, zullen ze al luisterend een beter taalgevoel ontwikkelen. Zo leren ze nieuwe woorden en de manier waarop de opbouw van zinnen in elkaar zit. Daarnaast wordt door voorlezen de wereld van jonge kinderen uitgebreid en kan hun fantasie worden vergroot.
Maar ook voor kinderen die al wat ouder zijn en al zelf kunnen lezen, kan voorlezen veel voordelen bieden. Zo leren ze zich beter concentreren, kan hun eigen leesvaardigheid worden verbeterd en leren ze meer over de wereld om zich heen. Daarnaast biedt voorlezen een goede manier om met je kind over bepaalde situaties te praten, zoals leven en dood, liefde, familiebanden, et cetera. 

In de auto lees je uit een leesboek
Leesboeken kun je ook aan je bureau lezen.

Philip Hopman is een illustrator die voor plaatjes bij inmiddels al meer dan 250 kinder- en jeugdboeken heeft verzorgd. Zo heeft hij samen met schrijver Ted van Lieshout de serie over Boer Boris uitgebracht. Hierin kun je alle avonturen van een boer lezen, onder het genot van prachtige prenten van Philip Hopman. Maar dit is nog lang niet alles. Zo heeft Philip ook nog boeken uitgebracht over Florian de Ridder in samenwerking met Marjet Huijberts, over Jubelientje in samenwerking met Hans Hagen, en over bijvoorbeeld Wiplala, als heruitgave van de boeken van Annie M. G. Schmidt. Dit zijn stuk voor stuk leuke boeken om aan zowel jonge als wat oudere kinderen voor te lezen en hun fantasie te verbreden. 


Wil je weten welke boeken Philip Hopman allemaal nog meer heeft uitgebracht? Kijk dan ook eens op de pagina’s Kinderboeken en Jeugdboeken. Wil je meer weten over de schrijvers met wie Philip allemaal heeft samengewerkt? Dan vind je meer informatie op de pagina Kinderboekenschrijvers.

Voorlezen met boeken van Philip Hopman

Veel ouders lezen hun kind voor vlak voor het slapengaan, maar natuurlijk kan hier ook op andere momenten van de dag tijd voor worden gemaakt. Samen op de bank bijvoorbeeld, of gezellig aan de keukentafel. Wanneer je naast je kind gaat zitten met het prentenboek opengeslagen, kun jij het verhaal lezen terwijl je kind kan luisteren terwijl het naar de plaatjes kijkt. Zo kunnen de kinderen zich nog beter inleven in het verhaal, en kunnen papa en mama af en toe dingen aanwijzen om het verhaal te verduidelijken. Een mooi groot boek met een leuk verhaal en grote kleurenprenten zijn daarom ideaal om samen met je kind te lezen. Meer over samen lezen kun je zien op de pagina Kinderboeken.

Voorlezen gecombineerd met plaatjes kijken

Tips voor bij voorlezen

Om de boeken van Philip Hopman en anderen volledig tot hun recht te laten komen, wil je natuurlijk zorgen dat je ze zo goed mogelijk aan je kind kunt voorlezen. Daarom zijn hier een aantal tips om van het voorlezen een echt feestje voor jou en je kind te maken! 
-    Kies een leuk boek dat aansluit bij het niveau van je kind. Voor jonge kinderen is een verhaal met maar een paar personen en één enkel avontuur, zoals de boeken van Boer Boris, gemakkelijk te volgen. Voor wat oudere kinderen kun je kiezen voor iets ingewikkeldere verhalen, eventueel met wat meer tekst. Denk bijvoorbeeld aan ‘De A van Abeltje’ van Annie M. G. Schmidt, met tekeningen van Philip Hopman. 
-    Vaak vinden kinderen het leuk als je gebruik maakt van stemmetjes bij verschillende personen, maar je hoeft dit natuurlijk niet te overdrijven. Het moet wel een verhaal blijven, niet een toneelstuk.
-    Praat met je kind over de gebeurtenissen uit een verhaal. Zo kan het kind zich nog beter inleven en de verhalen relateren met de “echte wereld”. 
-    Zorg voor voldoende rust en zo min mogelijk afleiding tijdens het lezen, en neem af en toe een pauze. Merk je dat het kind zijn of haar aandacht er niet goed meer bij heeft? Stop dan ook even met voorlezen. Het moet natuurlijk wel leuk blijven voor jou én voor het kind!
-    Als je kind al zelf kan lezen, stop dan niet met voorlezen! Voorlezen blijft namelijk leerzaam, zeker voor bij de iets ingewikkeldere verhalen. En daarnaast blijft het natuurlijk ook een ontzettend leuk en gezellig moment om met je kind samen te kunnen lezen. 

bottom of page