top of page

Kinderboekenschrijvers

Zoals je op de Homepage wel hebt kunnen lezen, heeft Philip Hopman samengewerkt met allerlei verschillende kinderboekenschrijvers. Illustreren doe je namelijk niet zo gemakkelijk alleen: wanneer een kinderboekenschrijver je idee voor een verhaal op papier kan zetten, kun je als illustrator samen met de schrijver één mooi geheel van tekst en plaatjes in elkaar zetten. Dit is dan ook wat Philip Hopman heeft gedaan. En het leuke hiervan is, dat elke samenwerking met een schrijver leidt tot een resultaat in net weer een andere stijl. Zo blijven de illustraties en de verhalen spannend en vernieuwend; iets wat je ook duidelijk aan de boeken af kunt zien! 


Er bestaan dus al heel veel boeken van verschillende schrijvers met plaatjes van Philip Hopman. Kinderboekenweekgeschenken, zoals je kunt lezen op de pagina Kinderboekenweek, maar ook allerlei andere prentenboeken, leesboeken en jeugdboeken. Op deze pagina geven we je een korte omschrijving van een aantal van de vele kinderboekenschrijvers met wie Philip Hopman heeft samengewerkt, en wat hieruit is voortgekomen. Op de pagina’s Kinderboeken en Jeugdboeken kun je meer lezen over deze boeken zelf. 

Philip Hopman & Tjibbe Veldkamp

In het begin van zijn werkzaamheden als illustrator, heeft Philip Hopman veel samengewerkt met Tjibbe Veldkamp. Tjibbe is een schrijver van vele prentenboeken, die ook heeft gewerkt voor Disneytijdschriften, zoals de Donald Duck. Het eerste boek dat hij uitbracht was Een ober van niks, dat hij samen met Philip Hopman heeft gemaakt. In de jaren daarna hebben de twee mannen nog vaak samen boeken uitgebracht.

Philip Hopman & Ted van Lieshout

Ted van Lieshout is een Nederlands dichter, schrijver en illustrator, die zich al tientallen jaren bezighoudt met het schrijven van boeken, gedichten en zelfs liedjes en scènes voor programma’s als Sesamstraat en het Klokhuis. Sinds 2012 werken Philip Hopman en Ted van Lieshout samen aan de serie Boer Boris, een reeks prentenboeken over de avonturen van een boer. Elk van deze boeken is op rijm geschreven door Ted en voorzien van mooie, grote plaatjes, gemaakt door Philip Hopman. Hierdoor zijn deze boeken ideaal voor de ouders en het kind om samen te lezen, zoals je ook kunt zien op de pagina Leesboeken. Voor meer informatie over de boeken van Boer Boris en wat hij allemaal beleeft, kun je eens een kijkje nemen op de pagina Kinderboeken

Philip Hopman & Marjet Huiberts

Een creatief persoon met een creatieve geest: Marjet Huiberts is in haar leven onder andere actief geweest in dans, muziek, theater, beeldende vorming, noem het maar op, zo een beetje elk creatief gebied heeft ze wel gehad. Na elf jaar in het basisonderwijs te hebben gewerkt, is Marjet, net als Ted van Lieshout, liedjes, verhaaltjes en gedichten gaan schrijven, onder andere voor programma’s als Sesamstraat. Sinds 2005 houdt ze zich bezig met het schrijven en publiceren van prentenboeken. Zo ook de serie van Ridder Florian, die eerder al verscheen bij Sesamstraat. Samen met Philip Hopman heeft ze de verhalen en tekeningen op papier gezet, zodat ze nu altijd gelezen en bekeken kunnen worden door jong en oud. 

Veel leesboeken zijn gemaakt door Philip
In de auto lees je uit een leesboek

Philip Hopman & Joukje Akveld

Joukje Akveld is niet alleen schrijfster en journalist, maar ook een goede vriendin van Philip Hopman: regelmatig gaan ze samen buiten paardrijden. Wanneer een schrijfster en een illustrator bevriend zijn, is het natuurlijk niet raar dat hier iets moois uitkomt: Philip en Joukje hebben samen het boek Ga toch fietsen! uitgebracht. 

Leesboeken kun je ook aan je bureau lezen.

Philip Hopman & Annie M. G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt – Wie kent haar verhalen, liedjes en gedichten nou niet? Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Abeltje, Dikkertje Dap, het Beertje Pippeloentje; noem het maar op en zij heeft het bedacht en uitgewerkt. Deze verhalen zijn soms al wat oud en voorzien van zwart-wittekeningen, maar er zijn ook nieuwe versies uitgebracht. Van de A van Abeltje en Wiplala bijvoorbeeld. Voor deze nieuwe jeugdboeken heeft Philip Hopman prachtige kleurentekeningen mogen maken om het verhaal te ondersteunen. Deze boeken zijn zeer geschikt voor kinderen om zelf te lezen, maar ook voor ouders om aan hun kind(eren) voor te lezen, zoals je ook op de pagina Voorlezen kunt zien.  

Philip Hopman & Hans Hagen

Voordat Hans Hagen schrijver werd, heeft hij gewerkt als leraar, redacteur en speldocent. Toen begon hij boeken te schrijven. Prentenboeken, dichtbundels en boeken over paarden, allemaal samen met zijn vrouw Monique. Daarnaast heeft Hans ook nog leesboeken geschreven, zoals de serie over Jubelientje. Philip Hopman heeft hiervoor de illustraties verzorgd. Ook het kinderboekenweekgeschenk Vlammen dat in 2008 uitkwam hebben ze samen uitgebracht: Hans deed de tekst en Philip de plaatjes. Meer over dit boek kun je lezen op de pagina Kinderboekenweek.

In de auto lees je uit een leesboek

Philip Hopman & andere kinderboekenschrijvers

Natuurlijk zouden we ze het liefst allemaal willen opnoemen, maar daar zal de lijst van kinderboekenschrijvers met wie Philip Hopman heeft samengewerkt toch echt te lang van worden. Philip heeft namelijk nu al meer dan 250 kinderboeken geïllustreerd, en hij is er nog lang niet op uitgekeken. Gelukkig maar, want hoe meer boeken met plaatjes van Philip Hopman er verschijnen, des te meer lees- en kijkplezier. Wil je meer weten over Philip Hopman zelf, zijn leven en zijn werk? Kijk dan ook eens op de Homepage, onder het kopje ‘Over Philip’. 

bottom of page