top of page

Jeugdboeken

Jeugd is een vrij algemeen begrip: in feite kan iedereen die nog niet volwassen is, worden aangeduid met het woord ‘jeugd’. Maar wanneer het over boeken gaat, kunnen we een onderscheid maken tussen kinderboeken en jeugdboeken. Jeugdboeken zijn namelijk vaak meer gericht op iets oudere kinderen, die al geheel zelfstandig langere stukken tekst kunnen lezen. Kinderboeken daarentegen, zijn juist vaak meer gericht op jongere kinderen, om samen met de ouders te kunnen lezen. Meer hierover vind je op de pagina Kinderboeken. Er zijn heel veel verschillende jeugdboeken in allerlei genres. Soms gaan ze over alledaagse dingen, soms over grote avonturen in de fantasiewereld, en soms juist over de geschiedenis of over politieke dingen. De hoofdpersoon in een jeugdboek is vaak zelf ook een kind of jongere, zodat het kind dat het boek leest zich goed in de hoofdpersoon kan inleven. Verder is er om de boeken te lezen weinig voorkennis nodig. Juist hierom vinden ook volwassenen het vaak leuk om een jeugdboek op te pakken en lekker te gaan lezen, zonder hier al te veel bij na hoeven te denken!    

Jeugdboeken met illustraties

Het feit dat jeugdboeken meer tekst bevatten in vergelijking met prentenboeken, betekent nog niet dat dit alleen maar saaie lappen met letters hoeven te zijn. Vaak zijn jeugdboeken voorzien van allerlei leuke plaatjes, waardoor de lezer tijdens het lezen van het verhaal ook nog wat leuks heeft om naar te kijken. Zo worden de tekst en de plaatjes mooi afgewisseld voor een leuk en gevarieerd boek! Leuk om zelfstandig te lezen, maar ook om voorgelezen te worden. Zo kan het kind voor het slapengaan nog lekker even naar de plaatjes in het boek kijken, terwijl hij of zij luistert naar een mooi verhaal. Meer hierover kun je lezen op de pagina Voorlezen


Maar niet alleen de plaatjes in het boek zijn belangrijk, ook de illustraties op de kaft spelen een grote rol. De kaft van een boek is vaak hetgene wat een lezer trekt om het boek eens op te pakken. Wanneer je dus een mooi plaatje op de kaft ziet, zal je het boek waarschijnlijk sneller gaan lezen. Zo belangrijk zijn mooie illustraties dus bij jeugdboeken!

Veel leesboeken zijn gemaakt door Philip
Leesboeken kun je ook aan je bureau lezen.

Jeugdboeken van Philip Hopman

Philip Hopman staat natuurlijk bekend als illustrator van prachtige prentenboeken, bijvoorbeeld die van Boer Boris, zoals je ook kunt zien op de pagina Leesboeken. Maar dit is niet het enige wat hij heeft gedaan. Op de pagina Kinderboekenschrijvers heb je kunnen lezen dat Philip Hopman al wel meer dan 250 boeken heeft geillustreerd. Dit zijn dus deels boeken voor jonge kinderen, maar er zitten ook veel jeugdboeken tussen, allemaal voorzien van mooie plaatjes om tijdens het lezen naar te kijken. Wil je meer weten over Philip Hopman en wat hij allemaal heeft gedaan en gemaakt? Kijk dan ook eens op de Homepage; hier vind je een biografie over Philip en een aantal van de boeken die hij heeft geillustreerd. 

Jeugdboeken met Hans Hagen

Samen met kinderboekenschrijver Hans Hagen heeft Philip Hopman al veel boeken uitgebracht, zoals je ook kan lezen op de pagina Kinderboekenschrijvers. Hans Hagen schrijft veel verhalen die worden uitgebracht als jeugdboek. Zo is er het boek ‘Dwars door de nacht’ waarin vier verhalen over dieren worden verteld; het boek ‘De dans van de drummers’, waarin je van alles kunt leren over Afrika; en ‘De reis van Yarim’, een boek voor kinderen vanaf 12 jaar. Bij al deze jeugdboeken heeft Philip Hopman gezorgd voor de afbeeldingen. 

Jeugdboeken van Annie M. G. Schmidt

De meeste mensen in Nederland hebben al wel eens van haar gehoord: Annie M. G. Schmidt heeft in haar leven heel veel bekende kinder- en jeugdboeken geschreven, zoals Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet en Minoes. Al haar boeken zijn al vele malen herdrukt. Voor een aantal van deze nieuwe uitgaven heeft Philip Hopman de verhalen van Annie in een nieuw jasje gestoken, door ze te voorzien van prachtige tekeningen. Bij de boeken over Wiplala bijvoorbeeld, over een soort kabouter die per ongeluk bij een gezin terechtkomt, en bij het boek ‘de A van Abeltje’, waarin een jongen met de lift uit een warenhuis ontsnapt en allerlei avonturen beleeft.

Andere jeugdboeken van Philip Hopman

En zo heeft Philip nog met vele andere schrijvers samengewerkt om boeken voor de jeugd uit te brengen. Zo heeft hij bijvoorbeeld plaatjes gemaakt bij de klassieke sprookjes van de Gebroeders Grimm, bij de boeken ‘Hebbes’ en ‘Vals’ van de bekende kinderboekenschrijfster Carry Slee, en nog veel meer. Als je alle jeugdboeken die Philip Hopman heeft geillustreerd wilt gaan lezen, dan heb je voorlopig nog genoeg te doen! En gelukkig blijven er ook steeds meer boeken bijkomen, want de plaatjes van Philip zullen je niet snel gaan vervelen. 

Kinderboekenweekgeschenk

In 2003, 2006 én 2008 heeft Philip Hopman de plaatjes getekend voor de kinderboekenweekgeschenken: de eerste werd geschreven door Francine Oomen, de tweede door Bibi Dumon Tak en de derde door Hans Hagen, over wie je hierboven al een stukje over hebt kunnen lezen. Kinderboekenweekgeschrenken zijn jeugdboeken die gratis worden weggegeven tijdens de jaarlijkse kinderboekenweek, zodat alle kinderen ze kunnen lezen en bekijken. Meer over kinderboekenweekgeschenken en de exemplaren die Philip zelf heeft geillustreerd, kun je lezen op de pagina Kinderboekenweek.

bottom of page